Eerste reflexen

Blijf kalm. Het is normaal dat je bang, boos of verontwaardigd bent, maar probeer escalatie te vermijden zodat de zaken niet nog meer uit de hand lopen. Actief weerstand bieden kan geïnterpreteerd worden als verzet; woorden of gebaren die de politie ziet als misplaatst kunnen als smaad omschreven worden en zich tegen u keren.

Vergrendel je gsm met een wachtwoord of pincode, zodat men niet aan uw beeldmateriaal, bestanden, apps en contacten kan zonder uw toestemming.

Probeer mensen in de buurt te spotten die naderhand kunnen getuigen over de gebeurtenissen of ze vanop afstand kunnen filmen. Vraag hun gegevens om ze later te contacteren.

Wanneer u de politiemensen aanspreekt, zeg niet noodzakelijk dat u klacht zal indienen, zelfs al heeft u dit besluit al genomen.

Maak opnames van de gebeurtenissen (foto’s, video’s, geluidsopnames). Probeer de situatie en je eigen veiligheid hierbij goed af te wegen en in te schatten.

Identificeer de politiemensen: namen of nummers op het uniform, graad, nummerplaat van hun voertuig, naam of nummer van de politiezone op het voertuig, beschrijving van het uiterlijk, taal.

Zorg ervoor dat u de plaats van het gebeuren nauwkeurig kan omschrijven: naam van de straat, huisnummer, naam van een bus- of tramhalte, van een café in de buurt, …

 

De politie filmen is een recht

Het meest dringende in geval van slagen en verwondingen

Uw verslag opstellen

Bewijzen verzamelen

Klacht indienen tegen de politie

Waar kan je klacht indienen?

Naar de pers

Modelbrieven

 
Ligue des Droits Humains
Liga voor Mensenrechten
 
© 2024 - Police Watch - Privacy- en vertrouwelijkheidsbeleid